Többet termeltek a napelemek, mint Paks - Újabb rekord!

2023.02.27

Az elmúlt napokban újabb rekordot döntött az ipari méretű naperőművek termelése hazánkban, amikor kedden dél körül nagyjából 15 percen át 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése. 

Debreceni Napelempark - MTI/Czeglédi Zsolt
Debreceni Napelempark - MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a szám magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os kapacitása, elektromos összteljesítménye. A háztartási méretű naperőművek által megtermelt energia azonban nincs benne az adatokban. -írta meg a Portfolio 

A Mavir szerint a keddi rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét a megújulók termeléséből, részben a nap- és szélenergiából fedezték, ami nagyjából 2300 megawattot jelentett.

A magyar naperőművek termelése miatt a dél körüli órákban Magyarország nem szorult importra, azonban éves szinten az ország villamosenergia-igényének 25-30 százalékát még így fedezi. A hazai napenergia-hasznosítás nagyon időjárásfüggő, télen jóval kevesebb energiát termelnek az ilyen erőművek, míg tavasszal már többet, nyáron pedig még többet, a napos órák magas száma miatt. A napenergia jelenlegi súlya a hazai teljes (bruttó) villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mindössze 6,73 százalék volt, ami rekordnak számít. Az elmúlt években sok naperőmű épült az országban, és ez a tendencia a következő években várhatóan még gyorsulni fog.

Az elkövetkező hónapokban valószínűleg újabb rekordokat döntenek a napenergia-termelés terén, mivel a fotovoltaikus kapacitás további növekedése és a Nap magasabb pályára kerülése elősegíti ezt. Az éves ciklusban a naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, míg nyáron a legmagasabb, amikor a termelésük közelíti a beépített kapacitásukat, bár a kánikula enyhén csökkenti a napelemek hatékonyságát. Februárban az átlagos kihasználtság jóval elmarad az éves értéktől, így a napenergia-termelési rekordok valószínűleg többször is megdőlnének a tavaszi-nyári időszakban, még akkor is, ha a naperőmű-kapacitás nem növekedne tovább.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján

A napelemek rendszerek folyamatosan fejlődnek, ezáltal a rekordok is egyre sűrűbbek lesznek, ami az adatokat illeti. Előző kapcsolódó cikkünket itt tekintheti meg: hazai-napelem-rekord