Hazai napelem rekord!

2023.02.16

Február 10-én történelmi rekordot döntött a hazai napelemes energia termelés: a magyarországi naperőművek közel 2000 megawattot termeltek, többek között a napelemek segítségével. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújuló energiaforrások fedezték. A rekordmennyiségű energiaforrásból még exportra is jutott mintegy 240 megawatt.

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően rendkívül gyorsan nőtt a napenergia hazai hasznosítása, aminek következtében a beépített napelemes kapacitások elértek a 4000 megawattot Magyarországon. Az összesített teljesítmény mintegy kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg az ipari-kereskedelmi és a háztartási méretű erőművek között. Ez a fejlődés fokozatosan erősíti Magyarország energiaszuverenitását és hozzájárul a klímasemlegességi célok megvalósításához.

A kormány támogatja a hálózatfejlesztési beruházásokat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőinél az újabb kapacitások rendszerbe kapcsolhatósága érdekében. Az uniós társfinanszírozással tervezett korszerűsítések fedezetét a mielőbbi megvalósítást segítve megelőlegezi a hazai költségvetés. A napelemes összkapacitásra 2030-ig kitűzött 6000 megawattos cél már jóval korábban, akár néhány éven belül elérhető lehet.

A megújuló energiaforrások használata egyre fontosabbá válik a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a fenntartható energiaellátás érdekében. Az ilyen típusú rekordok arra ösztönöznek minket, hogy továbbra is támogassuk a megújuló energiaforrások használatát, és hogy minél hamarabb elérjük a klímasemlegességi célokat.


Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján