Napelemek a Sivatagban: A Megújuló Energiaválság Megoldása

2023.10.17

Marokkó Noor erőműve a Föld legnagyobb koncentrált napenergia erőműve, és éjjel is elektromos energiát termel az olvadt só tárolása révén.

A Szahara kapuja néven ismert Ouarzazate városa Marokkó déli Agadir kerületében található, ahol az évben akár 2635 kWh/m2 napfény is rendelkezésre áll.

A várostól néhány kilométerre található egy lenyűgöző gyűrű, amely százezrekből álló tükrös felületek borítanak, és egy 2500 hektáros napelem erőművet alkotnak. Noor néven, ami az arab "fény" szóra utal. A hatalmas napenergia komplexum lehetővé teszi Marokkónak, hogy szinte a fele energiszükségletét megújuló forrásokból származtassa.

Három különböző létesítményből - Noor I, Noor II és Noor III - álló telephely képes több mint egy millió háztartást ellátni elektromos energiával, és évente becslések szerint 760 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthat meg.

A Noor I létesítményben egyedül 537 000 parabolikus tükör található, amelyeket számítógépek irányítanak, hogy mindig a nap felé nézzenek. Ezek a tükrök a nap sugárzását fókuszálják, felmelegítve egy különleges hőálló olajat, amely rozsdamentes acélcsöveken keresztül fut végig az egész létesítményen. Ez a szintetikus olaj, amely körülbelül 390°C-ig felmelegíthető, a központi erőműbe jut, ahol gőzt termel a fő turbina hajtásához és elektromos energiát állít elő.

Bár a Noor léptékét és teljesítményét lenyűgözőnek tekinthetjük, a harmadik és legújabb erőmű, amely elindult, jelentős technológiai ugrást képvisel, és egy fényes jövőt jelez a fenntartható energia előállításában.

Napfény tárolása acél és só segítségével

A létesítmény naptéri hőerőművek segítségével alakítja át a napenergiát elektromos energiává, de a Noor III komplexum a napenergia toronyt ötvözi egy központi fogadóval, amely olvadt sót melegít több mint 500°C-ra. Ezek az olvadt sók képesek hőt tárolni, és lehetővé teszik a létesítmény számára, hogy akár éjszaka is teljes kapacitással termeljen elektromos energiát. Ehhez hatalmas mennyiségű, kálium- és nátrium-nitrát keverékét tartalmazó speciális sókat tartanak nagy acéltartályokban.

Az egész létesítményben a hőcserélők, csövek, generátorok és energia-tárolók készítéséhez speciális UR™ 347 rozsdamentes acélt használnak. Ezek a rendkívül korrozív hatású sók miatt nélkülözhetetlenek az innovatív hőtárolási módszer működtetéséhez.

Az acél az egész létesítmény alapját képezi, mivel a hőcserélők, gőzgenerátorok, magas hőmérsékletű csövek és olvadt sótároló tartályok készítéséhez is használják. Ez az elképesztő korrozzióállóságának, valamint használatának rugalmasságának köszönhető, mivel ezt a speciális fajtát könnyen lehet formázni. Az olvadt sótároló tartályok képesek annyi hőt biztosítani, hogy a létesítmény működése még hét órával a sötét után is fenntartható legyen. Ezért a Noor komplexum képes 24 órás energiaszolgáltatást nyújtani, és forradalmat hoz a napenergia használata tekintetében a jövő megújuló energiatermelési keverékének részeként.

Az olyan országokban, amelyek az egyenlítőtől észak és dél irányban 40 fokon belül helyezkednek, és napenergiába fektetnek be, nekik a Noor egy jövőképet kínál. Egy olyan jövőt, ahol ragyogó acél óriásstruktúrák képesek egész régiókat megújítható energiával ellátni, mindezt éjjel-nappal.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bemutatta az Napeleminfo.mekh.hu nevű weboldalt, mely azoknak a háztartásoknak segít, akik napelemes kiserőművet terveznek vagy már rendelkeznek vele. A weboldal azért jött létre, hogy segítse az érintetteket az energiahálózatba való betáplálás lehetőségének ellenőrzésében és az ahhoz...

Az okos otthon technológiák forradalmi módon változtatják meg az otthonaink működését és kényelmét. Az egyik kulcsfontosságú elem ennek a változásnak a napelemek és az energiahatékony okos otthon rendszerek integrálása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a napelemrendszereket intelligens otthonokba illeszteni, hogy optimalizálják az...

Az óceánok mindig is számtalan rejtélyt és potenciált rejtettek magukban. Most egy új lehetőség tárul fel: a tengeri napelemrendszerek. Ezek az innovatív rendszerek a víz felett úsznak, energiát termelnek, miközben óvják a tengeri ökoszisztémát. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen előnyökkel...