Magyarország Napelemes Energiaforradalma

2023.10.11

Magyarország napenergia területén olyan változások zajlanak, amelyek az otthoni napelemrendszerek tulajdonosait és az iparág szereplőit egyaránt izgatottá teszik. A kormányzat intézkedései és a szabályozások ingadozása sok bizonytalanságot teremt, de a jövőbeni lehetőségek és változások is tartogatnak egy sor izgalmas lehetőséget.

Az új Napeleminfo.mekh.hu honlap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezése, amelynek célja a háztartási méretű kiserőművek (hmke) betáplálási lehetőségének ellenőrzése. A honlap segítségével a lakosság könnyen nyomon követheti, hogy hol lehet majd 2024 január elsejétől újra betáplálni a hálózatba a háztetőre szerelt napelemek által termelt energiát. Ez különösen azok számára fontos, akik 2022. október 31. után adták be, vagy tervezik beadni kérelmüket hmke létesítésére vagy bővítésére.

A háztartási napelemek területén számos változás történt az elmúlt év során. A kormányzat tavaly ősszel bejelentette, hogy a hálózat telítettsége miatt ideiglenesen tilos lesz új naperőműveket csatlakoztatni a hálózatra, és ezt az intézkedést még mindig érvényben tartják. Ugyanakkor az érvényben lévő nettó elszámolási rendszerben az áram visszatáplálásának lehetősége a napelemes tulajdonosok számára sokszor meghatározó tényező, amely alapján érdemes napelemes rendszert telepíteni.

A MEKH honlapja az elosztói engedélyesek adatszolgáltatására épül, és tájékoztató jellegű információkat nyújt. A pontos betáplálási lehetőségekről, a csatlakozás feltételeiről és menetéről a területileg illetékes elosztói engedélyestől kérhető pontos információ. Az elmúlt hetekben megjelent kormányrendelet értelmében január elsejétől néhány korábban zárolt területen ismét lesz lehetőség hálózati betáplálásra. Azonban további változások is várhatók a napelemek szabályozásában 2024-től.

Az elmúlt időszakban a magyar kormány és az energiaiparban érdekelt felek között számos ellentmondásos állítás és nyilatkozat látott napvilágot, ami még inkább növelte a bizonytalanságot a napelemes projektekkel kapcsolatban. Azonban a napelemes piac szereplői úgy vélik, hogy a kormányzat szándéka alapvetően jó irányba mutat, és remélik, hogy hamarosan olyan szabályozást alakítanak ki, amely hosszú távon ösztönzi az embereket a napelemek telepítésére. A kormánynak azonban csak néhány hét vagy hónap áll rendelkezésére, hogy stabilizálja a piacot, és befolyásolja azt, hogy Magyarország mennyi napenergiát termel majd a következő évtizedekben.

Röviden összefoglalva, a jelenlegi szabályozási rendszer az éves alapú szaldóelszámolást alkalmazza a napelemes háztartások számára. Azonban a jövőbeni változások miatt valószínűleg áttérnek a bruttó elszámolásra, amely alapján a napelemesek az általuk betáplált áramot eladják a szolgáltatóknak, majd később vásárolnak belőle. Ez a változás más típusú napelemes rendszerek telepítésére ösztönözhet, és remélhetőleg hozzájárul a napenergia terjedéséhez Magyarországon.


Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján