Kis történelem: Az első napelemes számológépek

2023.03.06

A napelemes technológia története egészen az 1839-es évekig nyúlik vissza, amikor Alexandre-Edmond Becquerel francia fizikus felfedezte a fotovoltaikus hatást, amely során a napsugárzás által gerjesztett anyagok elektromos feszültséget hoznak létre.

Azonban az első praktikus alkalmazása a napelemeknek csak az 1970-es évekre tehető, amikor a modern napelem technológiát felhasználták különböző alkalmazásokhoz, köztük a számológépekhez is.


Az első napelemes számológépet 1971-ben állította elő a Texas Instruments cég. A számológép neve a "Cal-Tech", és egy kis napelemmel működött.

Azonban ez a számológép még nem volt elérhető a széles nyilvánosság számára, és az ilyen típusú számológépek előállítása csak az 1980-as években vált széles körben elterjedtté.

Az első igazán népszerű napelemes számológép a Casio SL-800 volt, amely 1983-ban jelent meg. A számológép egyetlen kis napelemmel működött, és akár 2000 órányi működést biztosított anélkül, hogy elemeket vagy hálózati áramot igényelt volna.


A Casio SL-800 rendkívül sikeres volt, és az 1980-as évek végére már több tízmillió darabot értékesítettek belőle.

Azóta a napelemes számológépek egyre elterjedtebbek lettek, és számos cég kínálja őket a piacon. Az újabb típusokban már akkumulátorokat is találunk, amelyek a napelemekből tölthetők, így még hosszabb ideig használhatók. A napelemes számológépek előnyei között szerepel, hogy környezetbarátabbak és hosszabb élettartamúak, mint az elemes számológépek, valamint az, hogy a napelemekkel működnek, így nem igényelnek elemeket vagy hálózati áramot az üzemeltetésükhöz.

Érdemes felkutatni a padlást, mert ezeket a régebbi darabokat igen jó áron lehet értékesíteni a régiségek kedvelőinek. 


Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján