Innováció - Napkollektorokból álló űrállomás

2023.10.19

Új napfelkeltét ígér az energiaellátás terén: az óriási napkollektorokból álló űrállomás már 2035-re körbejárhatja a Földet. A brit technológiai cég, a Space Solar álmodta meg ezt a látványos projektet, amely állításuk szerint hozzájárulhat Nagy-Britannia jövőbeli energiaellátásához.

Az űrben lebegő napelemfarm rendkívül hosszú, akár 2 kilométeres lesz, és energia termelésével a Földön található vevők felé irányítja a napból nyert energiát, nagyjából úgy, mint a mobiltelefonok jelei.

A cég úgy véli, hogy az űrbeli napelemtechnológia több megújuló energiát képes előállítani, mint a szárazföldi megfelelői.

De mit is jelent pontosan egy űrbeli napelemfarm?

Az ilyen típusú farmok óriási napelemekből állnak, amelyek a Föld körül keringenek. Az ötlet hátterében az áll, hogy az űrben sokkal intenzívebb a napfény, mint a Föld felszínén, így sokkal több energiát lehet kinyerni belőle. Az űrben a nap sugarai mintegy tízszer erősebbek, mint a Földön, és képesek folyamatosan energiát termelni, éjszaka is, mivel nem korlátozódnak a nappali órákra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly októberben tárta a világ elé saját terveit egy, a Földtől 36 000 kilométerre lebegő napelemfarmról.

Ez a projekt lehetővé teszi, hogy Európa kulcsszereplővé váljon - és akár vezetővé is - a globális versenyben, ami a skálázható tiszta energiamegoldásokat illeti a klímaváltozás enyhítése érdekében - áll az ESA közleményében.

A Space Solar technológiai vállalat úgy véli, hogy az újrafelhasználható űrindítási eljárások fejlődése lehetővé teszi, hogy megvalósuljon az űrben lebegő napelemfarmjuk, és ez már gazdaságilag is megvalósítható.

Ez a technológia hatalmas potenciált rejt Nagy-Britanniának, hiszen csak a felét használja el a szárazföldi napelemfarmoknak és tízszer kisebb területet az offshore szélerőműparkokhoz képest, miközben 13-szor több megújuló energiát termel.

A világűrben alapuló napelemenergia régóta ultimátumnak számít a tiszta energiaforrások terén - mondta Sam Alden a Space Solar képviseletében a brit BBC hírhálónak.
Valóban képesek leszünk jelentős hatást gyakorolni a nettó nullára és egy fényes jövőt teremteni a bolygó számára.

A vállalat célja, hogy a Föld energiaellátásának 20 százalékát 600 műhold segítségével szállítsa.

A brit kormány 6 millió fontot különített el az űrbeli napelemkutatásra Nagy-Britanniában, valamint további 5 millió fontot egy olyan nemzetközi projekt, a CASSIOPeiA számára, amely az űrben alapuló napelemenergia használatát vizsgálja.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bemutatta az Napeleminfo.mekh.hu nevű weboldalt, mely azoknak a háztartásoknak segít, akik napelemes kiserőművet terveznek vagy már rendelkeznek vele. A weboldal azért jött létre, hogy segítse az érintetteket az energiahálózatba való betáplálás lehetőségének ellenőrzésében és az ahhoz...

Az okos otthon technológiák forradalmi módon változtatják meg az otthonaink működését és kényelmét. Az egyik kulcsfontosságú elem ennek a változásnak a napelemek és az energiahatékony okos otthon rendszerek integrálása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a napelemrendszereket intelligens otthonokba illeszteni, hogy optimalizálják az...

Az óceánok mindig is számtalan rejtélyt és potenciált rejtettek magukban. Most egy új lehetőség tárul fel: a tengeri napelemrendszerek. Ezek az innovatív rendszerek a víz felett úsznak, energiát termelnek, miközben óvják a tengeri ökoszisztémát. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen előnyökkel...