Fontos döntés született a napelemekről!

2023.04.02

A minisztérium javaslata alapján az átmeneti korlátozás fokozatosan kivezetésre kerül a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint, és várhatóan októbertől indul majd el. Az intézkedés folyamatos felülvizsgálaton megy keresztül, és a cél az, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra.

A Magyar Közlönyben közölt információk alapján azok az érdeklődök, akik napelemes rendszert telepítenének a visszatáplálás engedélyezése előtt, elsőnek kapnak értesítést a visszatáplálás pontos dátumáról. Akik idén 2023 december 31 előtt telepítenek, azoknak lehetőségük lehet szaldós elszámolásba kerülni.

A napenergia hasznosítás hazánkban is jelentősen bővült, tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek a beépített kapacitások, amelyek mára meghaladták a 4200 megawattot. Azonban a villamosenergia-hálózat nem tudta azonos gyorsasággal korszerűsíteni és rugalmassá tenni magát, amely miatt az árambetáplálásra átmeneti korlátozást kellett életbe léptetni. Az Energiaügyi Minisztérium szerint az átmeneti korlátozás további sorsa az ellátási és hálózati helyzet elemzése után dől majd el, és egy új kormányrendelet határozza meg annak menetrendjét.

A cégek és szervezetek háromhavonta ismétlik meg feladataikat mindaddig, amíg az ideiglenesen elrendelt betáplálási korlátozást teljesen fel nem oldják. Ezt követően az áramszolgáltatók egyedileg dönthetnek majd egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha feszültségproblémák indokolják, ugyanakkor tervezniük kell a feloldáshoz szükséges intézkedéseket. Az üzemeltetőket automatikusan értesítik majd a közcélú hálózatba való táplálás megnyíló lehetőségéről a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek esetében.

A közlemény szerint a hazai áramigények kiszolgálásában a jövőben is kiemelt szerep hárul a megújuló energiaforrásokra, mint például a napenergiára és a szélerőművekre. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosulását támogatják az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését tavasztól összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel támogató pályázatok. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célkitűzés már néhány éven belül valóra válhat, azonban az eredeti határidőig akár kétszeresen is túlteljesülhet.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bemutatta az Napeleminfo.mekh.hu nevű weboldalt, mely azoknak a háztartásoknak segít, akik napelemes kiserőművet terveznek vagy már rendelkeznek vele. A weboldal azért jött létre, hogy segítse az érintetteket az energiahálózatba való betáplálás lehetőségének ellenőrzésében és az ahhoz...

Az okos otthon technológiák forradalmi módon változtatják meg az otthonaink működését és kényelmét. Az egyik kulcsfontosságú elem ennek a változásnak a napelemek és az energiahatékony okos otthon rendszerek integrálása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a napelemrendszereket intelligens otthonokba illeszteni, hogy optimalizálják az...

Az óceánok mindig is számtalan rejtélyt és potenciált rejtettek magukban. Most egy új lehetőség tárul fel: a tengeri napelemrendszerek. Ezek az innovatív rendszerek a víz felett úsznak, energiát termelnek, miközben óvják a tengeri ökoszisztémát. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen előnyökkel...