Elérhetőbb lesz a fenntartható jövő

2023.10.22

A napelemes rendszerek és energiatárolók egyre inkább a fenntartható energiaforrásokra való átállás jelképei. Az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Székely András szerint Magyarországon most olyan fontos lépések történnek a villamosenergia-rendszer megújításában, amelyek segíthetik a háztartásokat és vállalkozásokat az energiahatékonyság és az önfenntartás felé.
- áll a Portfólió összegző cikkében

A magyarországi napelemes rendszerek költsége általában 2,5-3 millió forint körül mozog egy átlagos négy fős család energiaigényét lefedő méretben. Ha hozzávesszük az energiatárolót, akkor ez a költség még magasabb lehet. Azonban a jó hír az, hogy az állam a villamosenergia-rendszer megújítására ösztönöz, és 2024-ben 75 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet. Ennek eredményeként a pályázati nyerteseknek csak durva becslés alapján körülbelül 2 millió forint önerővel kell számolniuk egy napelemes rendszer és energiatároló telepítéséhez. Ez a támogatási program valódi zöldenergia rendszereket hozhat létre, és segíthet csökkenteni az energiafüggőséget.

A program keretösszegének felhasználása szükségszerűen függ a rendszer méretétől és az energiatároló kapacitásától. A tervezett 65%-os támogatásnak köszönhetően 18-23 ezer háztartás telepítheti ezeket a rendszereket. Azonban az igazán hatékony eredmény elérése érdekében a programnak folyamatosan elérhetőnek kell lennie és évente újra ki kell hirdetni.

Bár a támogatás részletei még nem ismertek teljesen, az már most látható, hogy a beruházás megtérülése függ az árambetáplálási és vásárlási áraktól. Az optimális feltételek mellett a napelemes rendszer és az energiatároló együttes telepítése 8-10 év körüli megtérülést eredményezhet. Ha az energiamenedzsment eszközöket is alkalmazzák, akkor ez a megtérülési idő tovább csökkenthető, akár 5-6 évre.

Az energiahálózat iránti kevesebb függőség és a zöldenergia előnyei szempontjából az új rendszerek kedvező befektetésekké válhatnak. A folyamatosan emelkedő villamosenergia árak miatt a napelemes rendszerek egyre vonzóbbak, mivel nemcsak alacsonyabb, hanem kiszámíthatóbb havi rezsi költséget is jelentenek. Az ingatlan értékét is növelik, és hozzájárulnak egy környezetileg fenntarthatóbb jövőhöz.

Az energiatárolók nagyobb önállóságot biztosítanak a rendszereknek, és hatékonyabban használhatják a megtermelt energiát. A helyben fogyasztás racionalizálja az energiahálózat működését és csökkenti a hálózat terhelését. Egy jól méretezett napelemes rendszerrel és energiatárolóval a háztartások a megtermelt energiát magukban használhatják fel és tárolhatják, így minimalizálva az áramhálózatba való betáplálás szükségességét.

A vállalatok számára is előnyös lehet az energiatárolók telepítése, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol a vállalkozások bevételét a rezsiszámlák terhelik. Az energiatárolók segíthetik a vállalatokat a versenyképesség fenntartásában és az ESG-célok teljesítésében.

A pályázati program nemcsak a lakosságnak, hanem az egész energiaszektor számára új lehetőségeket nyit, és lehetővé teszi, hogy a jövőben tovább fejlesszék a villamosenergia-rendszert.

Az energiamegtakarítás és a fenntartható energiaforrások kiaknázása kulcsfontosságú a fenntartható jövő kialakításában. Az újítások a környezetet is megóvják, hiszen segítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és hozzájárulnak az energiahatékonysághoz. Az energiatárolók és napelemes rendszerek térnyerése a fenntartható jövő irányába mutat, és mind a háztartások, mind a vállalatok számára előnyöket hoz.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bemutatta az Napeleminfo.mekh.hu nevű weboldalt, mely azoknak a háztartásoknak segít, akik napelemes kiserőművet terveznek vagy már rendelkeznek vele. A weboldal azért jött létre, hogy segítse az érintetteket az energiahálózatba való betáplálás lehetőségének ellenőrzésében és az ahhoz...

Az okos otthon technológiák forradalmi módon változtatják meg az otthonaink működését és kényelmét. Az egyik kulcsfontosságú elem ennek a változásnak a napelemek és az energiahatékony okos otthon rendszerek integrálása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a napelemrendszereket intelligens otthonokba illeszteni, hogy optimalizálják az...

Az óceánok mindig is számtalan rejtélyt és potenciált rejtettek magukban. Most egy új lehetőség tárul fel: a tengeri napelemrendszerek. Ezek az innovatív rendszerek a víz felett úsznak, energiát termelnek, miközben óvják a tengeri ökoszisztémát. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen előnyökkel...