Óriási Napelem Támogatási Program: Magyarország Zöldenergiába Invitál

2023.10.10

Magyarország napenergia forradalma elindult azzal a várva várt kormánydöntéssel, amelynek részeként megkezdődött a nagyszabású Napelem Támogatási Program. A csütörtök esti Magyar Közlönyben közzétett határozat alapján a kormány elkötelezte magát az új napelemes rendszerek telepítése, illetve a zöldenergia tárolásának támogatása mellett, és a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználókat célozza meg.

A Napenergia Plusz Program egy olyan kezdeményezés, amely segíteni fogja a magyar családokat a modern napelemes kiserőművek telepítésében és a megtermelt zöldenergia hatékony tárolásában, és meghatározta a programhoz rendelkezésre álló rendkívül nagy keretösszeget, amely 75,8 milliárd forint.

A program finanszírozása a gazdaságvédelmi alap "energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer" fejezetéből származik. Az energiaügyi minisztert azzal a feladattal bízták meg, hogy dolgozza ki a program részleteit, és a tervezetnek 2024. január 1-ig kell elkészülnie.

Ezenkívül a területfejlesztési minisztert is felkérték, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a Nemzeti Helyreállítási Terv módosításáról, amelyben szerepel a jelen kormánydöntéssel érintett program. Ezeket a tárgyalásokat 2023 október 31-ig le kell zárni, és a felszabaduló források felhasználásáról a területfejlesztési miniszter, a gazdaságfejlesztési miniszter, az energiaügyi miniszter és a pénzügyminiszter közösen tesz majd javaslatot ugyancsak október végéig.

Az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba, már korábban bejelentette a program elindítását a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. A támogatás összesen szűk 76 milliárd forintot tesz ki, és ezt a pénzt a napenergia panelek és az energia tárolók együttes építésére fordítják. A támogatási intenzitás maximum 65 százalék lesz, ami lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a zöldenergia előnyeit kihasználják, miközben csökkentik a környezeti hatásokat és a hagyományos energiatermelési módszerek iránti függőségüket.

A Napenergia Plusz Program a magyar energiastruktúra modernizációjának egy fontos lépése, amelynek révén az ország egyre fenntarthatóbb és zöldebb energiarendszert építhet ki. A támogatások lehetővé teszik a lakosság számára, hogy részt vegyenek ebben a változásban, miközben hosszú távon csökkentik az energiaszámláikat és pozitív hatást gyakorolnak a környezetre.

A Napenergia Plusz Programnak így hatalmas potenciálja van a környezetvédelem és az energiahatékonyság terén, és hozzájárulhat a magyarországi energiafüggetlenség növeléséhez is.


Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján