Hamarosan újra ingyenes napelem pályázat indul!

2023.02.17

A lakossági napelemes pályázatban jelentős változások várhatóak, amelyekről a Portfolio számolt be. Az alacsony jövedelmű háztartások számára nyújtott programban 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokhoz. 

Bár a pályázat 2021 végén indult, azóta sem mentes a problémáktól. A kiírást többször módosították, az eredetileg négyfordulósra tervezett rendszerből végül két szakaszt hagytak meg. Az első forduló lezárása után az eredmények kihirdetése és a pénzek kifizetése is igen lassú volt, a nyertes pályázók túlnyomó többsége egy évvel az igénylés után sem kapta meg a támogatást.

A Portfoliónál jelezték az olvasók, hogy súlyos problémák adódtak a programmal, és a beszámoló benyújtására szolgáló felület például nem is működik, ami a projektek ellehetetlenülésével fenyeget. A lap a problémák miatt, valamint azért kereste meg az Energiaügyi Minisztériumot, hogy kiderítse, várható-e keretösszeg-emelés a pályázatban. A tárca válasza szerint terveznek újabb pályázati kört, és módosítani fogják a különböző munkálatok megengedett fajlagos költségét, valamint a pályázat keretösszegét is.

Hivatalosan 35 082 darab nyertes projekt van, de a tavaly év végén, Brüsszelnek készített jelentésben csak 34 920 szerepelt. A kormány úgy számol, hogy a nyertesek egy része kihullhat a programból, részben az elhúzódó kiértékelés miatt. Az árak elszállása miatt a korábban 100 százalékos támogatás mellé már komoly önerő is szükséges lehet. Azonban a pályázat keretösszegét 122 milliárd forintban határozták meg, míg az indikatív uniós finanszírozás 185,9 milliárd forintot jelent. Ennek fényében a kormány a keretösszeg növelése mellett döntött, hogy biztosítsa a program folytatását és hatékonyságát.


Tavaly októberben a kormány bejelentette, hogy a második szakaszról csak az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Az első forduló tapasztalatai és az elfogadott helyreállítási program alapján azonban az újbóli nyitás lehetősége adott, amely várhatóan tavasszal fog megtörténni.


Napelem rendszerekHasználja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján