Hálózatra kötés vagy szigetüzemmód?

2023.02.20

A napelemek két módja a hálózatra kapcsolás és a szigetüzemmód. Mindkettő lehetővé teszi, hogy az otthonok, vállalkozások és az ipar használja a napenergiát, de különböző körülmények között.

A hálózatra kapcsolt rendszerek az általánosan elterjedtek, mert a legtöbb háztartás és vállalkozás számára ezek a legkedvezőbbek.

Ebben az esetben a napelemekből származó energia a napelemekből az inverteren keresztül az elektromos hálózatba kerül, ami az otthoni energiafogyasztást szolgálja. Ha az otthoni fogyasztás nagyobb, mint a napelemek által termelt energia, akkor az energiafogyasztás a hálózatról érkezik.

Ha a napelemek több energiát termelnek, mint az otthoni energiafogyasztás, akkor az energia visszakerül az elektromos hálózatba, és az elektromos szolgáltató kárpótolja az otthoni tulajdonost. Ez az úgynevezett nettó mérlegelési rendszer.

A hálózatra kapcsolt rendszerek előnye, hogy a háztartások és a vállalkozások állandó hozzáférést biztosítanak az elektromos hálózathoz. Az ilyen rendszerek kiegyensúlyozzák az energiaigényt a nap alatt és az éjszaka folyamán. Az ilyen rendszerek használatakor nem szükséges nagy kapacitású akkumulátorok telepítése, amelyek magas költséggel járnak.

A szigetüzemmód az olyan rendszer, amely nem csatlakozik az elektromos hálózatra, hanem a napelemekből származó energia használatával működik. Ez az opció hasznos lehet a távoli területeken, ahol nem érhető el az elektromos hálózat.

Ez a rendszer azonban drágább lehet a hálózatra kapcsolt rendszereknél, mert akkumulátorokat kell telepíteni, hogy tárolják az energiafogyasztás és a napelemek által termelt energia közötti különbséget.

A szigetüzemmód további előnye, hogy az energiaellátás stabilabb lehet, mivel nem függ az elektromos hálózat állapotától. Ha a hálózat meghibásodik, akkor a hálózatra kapcsolt rendszerek általában nem működnek, míg a szigetüzemmódú rendszerek továbbra is biztosítják az energiát. Ez különösen fontos az olyan területeken, ahol a hálózat rendszeresen leáll vagy meghibásodik.

A szigetüzemmódú rendszerek általában nem alkalmasak a nagy energiaigényű fogyasztókra, mint például az ipari tevékenységek. Általában kis méretű háztartások és kisvállalkozások számára ideálisak.

Az utóbbi években a napelemes technológia jelentős fejlődésen ment keresztül, amely csökkentette az árakat és növelte az energiahatékonyságot. A napelemek által termelt energia általában tiszta, megújuló és ingyenes, és hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet az energiafelhasználóknak. A hálózatra kapcsolt és a szigetüzemmódú rendszerek két módja, amelyek segítségével az energiafelhasználók kihasználhatják az előnyeit a napenergiának, és a megfelelő körülményeknek megfelelően kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb rendszert.

Napelem rendszerek - Használja kalkulátorunkat, hogy segíteni tudjunk igényei alapján